Differentiatietrainingen voor BCD junioren

Selectiegroep Werpen Wat is differentiëren?
Junioren BCD krijgen bij Phoenix de mogelijkheid zich te differentiëren. Dat betekent dat ze zich, naast de basistrainingen waarin alle atletieknummers aan de orde komen, kunnen verdiepen in 1 of meerdere nummers.

Differentiëren is nadrukkelijk niet specialiseren!

Bij specialiseren stem je al je trainingen op dat ene nummer af. Bij differentiëren ga je dat ene nummer extra oefenen zodat je daar beter in wordt en blijf je verder net als ieder ander de basistrainingen volgen.

Wanneer kan ik hieraan mee doen?
Deelname aan differentiatietrainingen is mogelijk als de junior 2x per week een basistraining bezoekt (te kiezen uit de maandagtraining, donderdagtraining, of zondag-bostraining). Én gemotiveerd is om een bepaald atletieknummer extra te oefenen. De atleet dient beschikbaar te zijn op de competities.

Uitzondering op deze voorwaarde is mogelijk als de junior nog een andere sport beoefent, waardoor er elders al een of meerdere "basistrainingen" worden bezocht.

Iedereen mag deelnemen!
Voor deelname aan een differentiatietraining wordt géén selectie toegepast. Wel is het mogelijk dat de differentiatietrainer na een ruime periode tot de conclusie komt dat doorgaan geen vooruitgang oplevert. Dan zal in overleg met de junior naar een andere differentiatietraining worden uitgekeken. Dit om ervoor te zorgen dat junioren die veel vooruitgang boeken op onderdelen een plaats in de diffrentiatiegroep kunnen vinden.

Dit betekent ook dat atleten van andere verenigingen welkom zijn op de differentiatietraingen. Ook zij dienen 2 trainingen bij hun eigen vereniging  te volgen. Zij blijven dan dus (wedstrijd)lid bij hun eigen vereniging en de differentiatietrainer zal contact opnemen met hun eigen trainer om de trainingen af te stemmen. Wel dient de atleet gastlid van Phoenix te worden om mee te betalen aan de kosten van de differentiatietrainingen.

Een eigen coach per differentiatieatleet
Wie gaat deelnemen aan een differentiatietraining krijgt een coach toegewezen. De coach, de basistrainer, de differentiatietrainer, de junior en de ouders zorgen samen dat er evenwicht is in de wekelijkse trainingen en het wedstrijdprogramma. Dit om overbelasting en blessures door foute combinaties van trainingen en/of wedstrijden te voorkomen. De coach is het eerste aanspreekpunt voor de junior. De coach zorgt dat met de andere betrokkenen overlegd wordt over de junior en alle betrokkenen op de hoogte zijn van de gemaakte afspraken.

Wanneer wél specialiseren?
B-junioren die al goed weten welke kant ze op willen, mogen zich specialiseren. Ze verlaten dan (vervroegd) de jeugdafdeling en gaan verder bij de specialisatietrainers van de senioren. In overleg is ook een combi-programma mogelijk. Hierdoor kan een atleet bij zijn eigen groep de basistrainingen volgen en aangevuld met senioren trainingen. Voor de competitieploegen bij de B-junioren blijven ze vanzelfsprekend wel beschikbaar.

Uitzonderingen
Uitzonderingen op dit beleid zijn in bijzondere gevallen mogelijk wanneer ze vooraf en gemotiveerd besproken worden met alle betrokkenen.

Hoe kun je meedoen?
Als je graag mee wilt doen met een differentiatietraining dan kun je dat doorgeven aan je basistrainer. Deze neemt dan contact op met de differentiatietrainers om te kijken of er ruimte is.

Bij vragen?
Voor verdere informatie over het differentiëren kunt u mailen met de jeugdcoördinator: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.